Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Φοβος Δεσμευσης Αγχος Αποχωρισμου

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Αγχος Αποχωρισμου

Φοβος Δεσμευσης Αγχος Αποχωρισμου: Τρείς είναι οι βασικοί προβληματισμοί των αντρών γύρω από την γυναικεία φύση:
1. Τρόμος για την μήτρα
2. Ανημπόρια απέναντι στην σαγήνη
3. Καταναγκασμός ικανοποίησης της γυναίκας – μητέρας

Αναλυτικότερα: Φοβος Δεσμευσης Αγχος Αποχωρισμου: Πρόκειται για ασυνείδητους φόβους (δηλαδή υπάρχουν μέσα μας αλλά δεν τους γνωρίζουμε) και οι οποίοι αναδύονται όταν το άτομο μπαίνει στην ψυχαναλυτική θεραπεία. Αυτά λοιπόν είναι στοιχεία που έχουμε βρεί από την ψυχοθεραπευτική πράξη αλλά καί από την κλινικοθεωρητική επεξεργασία ιστορικών θεραπείας.

Η λειτουργία της μήτρας είναι να επωάζει την ζωή, να φέρνει στον κόσμο νέα άτομα, να δημιουργεί δηλαδή την ύπαρξη. Αυτή η τρομερή πραγματικότητα είναι τελείως ξένη από την αντρική πλευρά και πλησιάζεται μόνο με την δημιουργικότητα. Γιαυτό και οι άντρες επιχειρούν ακατάπαυστα, γίνονται επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημιουργοί. Αυτό είναι το κίνητρό τους: οτι δεν μπορούν να γεννήσουν. Οταν δε, αδυνατούν για κάποιο λόγο να δημιουργήσουν, τότε δεν έχουν ενέργεια για τη ζωή.

Φοβος Δεσμευσης Αγχος Αποχωρισμου

Αγχος Αποχωρισμου

Οι γυναίκες είναι πιο ήσυχες από την πλευρά τους, ήσυχες που μπορούν να απολαύσουν την ζωή που οι ίδιες δημιουργούν μέσα τους και που μπορούν να δουν έξω τους. Αυτό είναι ένα μεγάλο μυστήριο για τον άντρα, αυτή η λειτουργία της μήτρας, η οποία είναι το πανίσχυρο σύμβολο της ζωής. Κι όταν μιλάμε για τον φαλλό, ουσιαστικά κάνουμε μια αντιστροφή. Δεν μιλάμε για την μήτρα ενώ θελουμε να μιλήσουμε γιαυτή. Σε τελική ανάλυση χρειάζεται το σπερμα για την ανάπτυξη της ζωής και χωρίς ένα από τα δυο δεν θα υπήρχε δημιουργία. Όμως η διαδικασία της εσωτερικής πλάσης μέσα στο μητροειδές περιβάλλον, αφήνει σε έκσταση μαγική τον άντρα. Γιαυτό και δεν πλησιάζει, δεν γνωρίζει το πως. Στέκεται αμήχανος απέναντι στην ιερή εκείνη διαδικασία την οποία ζηλεύει και φθονεί. Αυτός ο φθόνος δημιουργεί την αντίδραση να γινει κανεις δυνατός. Με τί θα μπορέσει να συγκρίνει την δύναμη της μήτρας; Με τους μύες. Δυναμώνει ο άντρας τους μύες, ή φέρεται βάναυσα, προσπαθώντας να αναπληρώσει αυτή την χαμένη δυνατότητα: “δεν μπορεί να κάνει παιδιά που να βγουν από μέσα του”. Οι χώρες μάχονται, πόλεμοι συνεχώς, ποιός θα είναι ο πιο δυνατός. Γιατί συμβαίνουν αυτά; Γιατί η δύναμη, η εξουσία, η επιβολή είναι ο μόνος τρόπος να ανταγωνιστείς την μήτρα που φθονείς. Δεν το φέρνει κανείς συνειδητά στο μυαλό του. Θέλει ψυχαναλυση για να το δείς. Αλλά αυτός ο φόβος είναι κρυμμένος και λειτουργεί. Στην ακραία μορφή βλέπουμε τι κάνουν οι ανατολικές χώρες στις γυναίκες, πως τους συμπεριφέρονται. Τις πετροβολούν, τις ευνουχίζουν κτλ. Ο φόβος για την γυναίκα είναι μεγάλος.

Φοβος Δεσμευσης Αγχος Αποχωρισμου

Φοβος Δεσμευσης

Φοβος Δεσμευσης Αγχος Αποχωρισμου

Το δεύτερο ειναι ο φόβος για την ομορφιά. Δεν είμαστε εμείς οι άντρες ούτε σε αυτο το πεδίο οι δυνατοί και αυτό είναι μείον αφού δύσκολα μας θελουν για την ομορφιά μας. Ενώ εμείς ξέρουμε οτι θα την κυνηγήσουμε την κοπέλα που είναι όμορφη. Και αυτό γίνεται συνέχεια, εντωμεταξύ όλες είναι όμορφες σήμερα περιποιημένες κτλ. Εκείνες τις θελουν γιατί ειναι σαγηνευτικές. Η σαγήνη ειναι μεγάλο όπλο, το χρησιμοποιούν και παίρνουν αυτό που θέλουν. Εμείς πρέπει να δώσουμε σοκολατάκια, λουλουδάκια, καφεδάκια κτλ συν οτι πρέπει να είμαστε ευπρεπείς (δηλαδή να καταπιέσουμε τα ένστικτα) αλλά και δυναμικοί εκεί οπου πρέπει. Άντε δηλαδή να αφεθείς. Είναι δύσκολο. Και βέβαια είμαστε και δέσμιοι της σαγήνης τους. Αυτό προκαλεί καί φόβο οτι εύκολα μπορείς να απορριφθείς αλλά και ασυνείδητα την φθονείς την άλλη που τοσο εύκολα σε χειριζεται με την σαγήνη που σου προκαλεί.

Φοβος Δεσμευσης Αγχος Αποχωρισμου

Φοβος Δεσμευσης

Φοβος Δεσμευσης Αγχος Αποχωρισμου

Το τρίτο είναι ο οργασμός. Οι άντρες παλεύουμε με αυτή την ιστορία. Πρέπει να εχεις στύση, την κατάλληλη στιγμή, να το κανεις σωστά κτλ. Αν δεν έχεις ή δεν ειναι καλή η στύση, έχεις πρόβλημα. Ύστερα πρέπει να το δικαιολογήσεις και πρέπει να είσαι και τυχερός να εχεις δίπλα σου κάποια που δεν θα σε προσβάλλει ή που θα τα περιγράψει μαλακά στις φίλες της. Αλλά και πάλι είσαι θιγμένος. Ειναι βαθιά μέσα η επιθυμία να ικανοποιήσεις τη γυναίκα-μητερα που υπαρχει παντού και πάντα. Είναι σα να ικανοποιείς τη μαμά σου που εξαρτάσαι απο αυτήν ενώ είσαι ακομα μικρός, οπότε διασφαλίζεις οτι σε αγαπάει, οτι σε θέλει. Αυτήν ξέρεις, αυτήν αγαπάς οπότε θες να την ικανοποιήσεις για να σε αγαπάει. Και βέβαια όλα αυτά για μια στιγμή που τελειώνεις στο σεξ. Ενώ η γυναίκα όταν έχει οργασμό μπορεί να κρατήσει πολύ ώρα ή να έχει πολλαπλούς οργασμούς. Ενώ ο άντρας πρέπει να ξαναπροσπαθήσει για να εχει αυτό το δευτερόλεπτο που κυνηγάει.

Φοβος Δεσμευσης Αγχος Αποχωρισμου

Φοβος Δεσμευσης

Φοβος Δεσμευσης Αγχος Αποχωρισμου

Όλο αυτό το πρόβλημα, οι άντρες το χειριζόμαστε σαν μία διαδικασία η οποία κατά βάσιν έχει άγχος μέσα. Κανείς δεν μπορεί να αφεθεί τόσο όσο περιγράφει στους φίλους του ή όσο φαντασιώνεται οτι θα ήθελε. Αλλά αυτή είναι η αντρική φύση. Μαθαίνεις για τους φόβους σου, μαθαίνεις να τους αντέχεις, και ζεις με αυτούς. Όταν τα πράγματα είναι δύσκολα για κάποιο λόγο, δηλαδή οταν κάτι συμβαίνει, κάποιο πρόβλημα είτε σεξουαλικό, είτε άγχους, είτε κάποιος φόβος έντονος, τότε αναγκάζεται κανεις να παει για θεραπεία.

Φοβος Δεσμευσης Αγχος Αποχωρισμου

Φοβος Δεσμευσης

Φοβος Δεσμευσης Αγχος Αποχωρισμου

Οι άντρες κατα βάσιν έρχονται σε θεραπεία γιατί έχουν άγχος που δεν ξέρουν από που προέρχεται. Οι γυναίκες έρχονται κυρίως για τις σχέσεις τους. Μετά ψάχνεις στη θεραπεία να καταλάβεις, κάμπτεις και ορισμένες αντιστάσεις, δημιουργείς συμμαχία με τον θεραπευτή, μπορείς να μιλήσεις ελεύθερα αλλά κυρίως να δεις πως αισθάνεσαι στην σχέση σου μαζί του (εκεί κρύβονται ολα τα αισθήματα της παιδικής ηλικίας που αναλύουμε στη θεραπεία). Από εκεί και πέρα μπαίνει σε ένα δρόμο επανόρθωσης η προβληματική. Επανόρθωσης όλων εκείνων των πραγμάτων που ταλαιπωρούν τον ανθρωπο.

Φοβος Δεσμευσης Αγχος Αποχωρισμου

Ένα από αυτά είναι και ο φόβος των αντρών για τις γυναίκες που κανείς δεν παραδέχεται γιατί το καταπιέζει αυτο το συναίσθημα. Ετσι εκείνο που απομένει στον άντρα είναι η απόκτηση δύναμης η οποία εκφράζεται με διάφορες μορφές. Πνευματική, επιχειρηματική, μυική, στρατιωτική, κοινωνική, λεκτική, κτλ. Αυτό έχει γινει εντονότερο στις μερες μας που η γυναίκα εργάζεται και ανεξαρτητοποιείται οπότε το αντρικό φύλο έχει χάσει τον προσανατολισμό του. Το ενθαρρυντικό είναι οτι μέσα από όλη αυτη την προβληματική, οι άντρες ειναι πιο ανοιχτοί χρόνο με το χρόνο να ψάξουν τον εαυτό τους πραγμα το οποίο σημαίνει οτι θα κανουν καλύτερες οικογένειες, θα ειναι καλύτεροι πατεράδες και καλύτεροι σύζυγοι. Ειναι προς όφελος της οικογένειας λοιπόν η ζύμωση η οποία γινεται. Ετσι μαθαίνει κανείς τον ρόλο του καλύτερα: τι σημαίνει να είσαι άντρας, πατέρας και σύζυγος δηλαδή, κι έτσι μειώνεται και ο φόβος του αποχωρισμού από μία γυναίκα μητέρα που αν σε εγκαταλείψει θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Ανάλογοι φόβοι υπάρχουν και στη γυναίκα όσον αφορά στον αποχωρισμό αλλά εκεί υπάρχει πάντα για εκείνη το καταφύγιο της μητέρας ενώ για τον άντρα δεν υπάρχει τέτοιο καταφύγιο. Σε επόμενο άρθρο πιο αναλυτικό, θα πούμε πολύ πιο εξειδικευμένα πράγματα γύρω από το κομμάτι του αποχωρισμού για τα δύο φύλα,

Φοβος Δεσμευσης Αγχος Αποχωρισμου

Φοβος Δεσμευσης

Φοβος Δεσμευσης Αγχος Αποχωρισμου

*Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Δείτε επίσης: Σχέσεις

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται μόνο σε όσους βλέπουν σοβαρά ότι χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή τους. Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, καλέστε με στο 211 71 51 801 για να κλείσετε ένα ραντεβού και να δούμε μαζί πώς μπορώ να σας βοηθήσω

Μιχάλης Πατεράκης
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής
University of Indianapolis – University of Middlesex
Δέχομαι κατόπιν ραντεβού
Καρνεάδου 37 Κολωνάκι (Δίπλα στον Ευαγγελισμό)
Τηλ: 211 71 51 801
www.mixalispaterakis.gr
www.psychotherapy.net.gr

Φοβος Δεσμευσης Αγχος Αποχωρισμου

0/5 (0 Reviews)

ψυχολόγος